Képesítési követelmények módosítása!

A vendéglátó tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás (34/2021-es ITM rendelet) a korábbihoz képest szigorúbb feltételeket határozott meg egyes tevékenységek végzéséhez, ezért az MVI más szakmai szervezetekkel (VIMOSZ, MSZÉSZ, PGA) közösen levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz. Ennek eredményeképpen az ITM módosította a kifogásolt szabályozást, amelyről tegnap jelent meg a rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.
Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet alapján a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében nem kell minden munkavállalónak a rendeletben előírt képesítéssel rendelkeznie. Ezekben az esetekben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Emellett a rendeletben meghatározott képesítési követelmények a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazására és elkészítésére nem vonatkoznak.

A rendelet 1. mellékletében szereplő vendéglátóipari tevékenységek a módosítás után:

 

A

B

C

D

E

 

Tevékenység

Választható szakma (részszakma),

szakképesítés vagy jogszabály

alapján szervezett képzésben szerzett

képesítés önálló tevékenység eseté

Nem önálló

tevékenység

a B., D. vagy

E. oszlopban

szereplő

követelmény

nélkül végezhető

Korábbi jogszabályban előírt

szakma, szakképesítés, egyéb

képesítés

Szakma (részszakma),

szakképesítés, egyéb

képesítés helyett

a szakiránynak

megfelelő más

szakma, szakképesítés

vagy magasabb

szintű szakirányú

végzettség, képesítés

elfogadhatósága

10.

Cukrászati

készítmények,

sütemények, fagylalt

készítése

Édességkészítő

(Csokoládétermék gyártó,

Keksz- és ostyagyártó)

Pék-cukrász

(Süteménykészítő)

Sütő- és cukrászipari

technikus

Cukrász (Cukrászsegéd)

Cukrász szaktechnikus

Diétás cukrász

végezhető

Édesipari termékgyártó

Mézeskalács-készítő

Pék

Cukrász

elfogadható

65.

Meleg és hideg

ételek, cukrászati

készítmények,

sütemények, fagylalt,

italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását]

Pincér – vendégtéri

szakember (Pincérsegéd)

Vendégtéri szaktechnikus

végezhető

Pincér

Vendéglátó eladó

Vendéglátás-szervező,

vendéglős

elfogadható

66.

Meleg és hideg ételek,

italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését]

Szakács (Szakácssegéd)

Szakács szaktechnikus

Diétás szakács

Vendégtéri szaktechnikus

végezhető

Szakács

Vendéglátás-szervező,

vendéglős

elfogadható

 

A hivatkozott rendeleti szabályozás az alábbi linken található:

Magyar Közlöny 190. szám